kontakt@ehandelsbladet.dk
tirsdag, oktober 9, 2018
Webshop

Hvordan starter man en webshop som umyndig?

webshop som umyndig
Foto: Andres Rodriguez

Trods du skal være 18 år for at starte en virksomhed i Danmark, kan du stadig drive din egen webshop, selvom du endnu ikke er fyldt 18 år. 

Er du fyldt 18 år, så tager det få minutter at oprette en virksomhed. Du kan blot logge ind på Virk.dk, indtaste lidt oplysninger og voila – du er i gang. Men hvis du stadig er umyndig, så er der lidt mere arbejde at foretage sig, inden du med rette kan kaste dig ud i dit webshop-eventyr. Bare rolig; det kan sagtens lade sig gøre alligevel.

 

Ansøg til Statsforvaltningen

Et CVR-nummer er en nødvendighed, hvis du vil starte en webshop som umyndig. Faktisk er det ikke nødvendigt, hvis du er over 18 og omsætter, altså sælger, for under 50.000,- om året. Kort fortalt er et CVR-nummer et bevis på, at du har en virksomhed. Firkantet kan du derfor sætte lighedstegn mellem en virksomhed og et CVR-nummer. CVR står for det Centrale VirksomhedsRegister.

Eftesom du ikke “bare” kan starte en virksomhed som umyndig, så skal du søge godkendelse først. Det skal gøres hos Statsforvaltningen. Du skal sende en skriftlig ansøgning ind, der indeholder budget, forretningsplan og yderligere informationer. Når ansøgningen er sendt, går der et par uger, og du får en godkendelse – hvis alt går vel. Og det skal gå vel! Derfor får du et par tips her til, hvad din ansøgning bør indeholde:

  • Beskriv virksomheden (hvad skal du sælge, hvordan osv.). Her er mit råd, at du sender en forklaring så uddybende, som du overhovedet kan. Det øger dine chancer for godkendelse, fortæller mine erfaringer mig.
  • Dit grundlag for at drive virksomhed. Hvad kan du? Hvem er du? Du skal her sælge dig selv og overbevise læseren om, at netop DU er den rette mand/kvinde til at drive denne webshop.
  • Seneste opgørelse fra SKAT fra dig selv og dine forældre (dem, der har forældremyndigheden over dig).
  • Hvilken virksomhedsform du vil starte. Her er det klart anbefalelsesværdigt, at du skriver en enkeltmandsvirksomhed. Du må ikke stifte et selskab som umyndig, og det er yderst sjældent, der gives tilladelse til I/S, som er en personlig ejet virksomhed med flere ejere. Læs mere om virksomhederformer her.
  • Budgetter; forventet overskud, behovet for startkapital, forsikringsudgifter, afgifter og andre økonomiske forhold, om du har et behov for at købe varer på kredit mv. Mit tip her: Du skal være så grundig som muligt! Det er hér, du viser, at du har forstået, hvad det indebærer at drive virksomhed.
  • Om du skal optage lån. Skriver du ja her, så er det næsten umuligt, at du får godkendelse. Statsforvaltningen vil ikke lade dig stifte en gæld allerede fra start af.
  • Hvem skal lave bogføringen, skal du også besvare. Her kan du skrive dig selv, hvis du har forstand på bogføring og moms. Et tip her: Skriv gerne folk ind, du kender, som kan hjælpe dig. Fx hvis du har et nært familiemedlem eller en ven, der før har drevet virksomhed, og som derfor kender bogføringsreglerne. Skriv ydermere gerne regnskabsprogram på. Kender du ikke nogen, så gå evt. på jagt efter en bogholder, der kan være dig behjælpelig.
  • Om du skal ansætte medarbejdere. Hvis du skriver, du har et behov for at ansætte et par kammerater, så vil svaret højst sandsynligt være nej fra Statsforvaltningen. Du skal ikke regne med at kunne få godkendelse, hvis du skal ansætte folk for at starte virksomhed.
  • Risici ved virksomheden: Hvad kan gå galt? Hvad sker der, hvis det går galt? Kan du klare den, hvis det går galt? Beskriv det værst tænkelige scenarie, og hvordan du kommer helskindet igennem alligevel.
  •  Om dine forældre – dem, der har forældremyndigheden over dig – kan stå inde for de krav og betingelser, der nu engang er og opstår i forbindelse med, at du skal drive virksomhed.

Et råd, du fortjener med på vejen, lyder således; gør dit arbejde grundigt. Som tidligere beskrevet, så skal du gøre ALT for at overbevise medarbejderen hos Statsforvaltningen, der læser din ansøgning, at DU er den rette mand/kvinde til at starte denne virksomhed. Gør derfor dem, Statsforvaltningen, opmærksomme på, hvor dygtig du er, og hvor meget du ved.

Du skal være mindst 15 år, før du kan indsende en ansøgning.

Disse råd stammer fra Statsforvaltningens hjemmeside, hvor nogle af dem er krav og derfor IKKE kan undlades.

Bliver du utålmodig undervejs, så kan det godt betale sig at give Statsforvaltningen et kald. Det kan dulme dine nerver, men kan også sætte ekstra fut i arbejdsprocessen hos Statsforvaltningen… så du altså kan komme i gang endnu hurtigere!

 

Få dine forældre til at starte et selskab for dig

Lad mig gøre det klart; vælger du denne løsning, så tag fat i en advokat, revisor eller en, der har 100% styr på området om virksomhedsstiftelse, virksomhedsoverdragelse og andre regler herunder.

Meningen er, at du gerne må eje en virksomhed som umyndig og over 15 år, men du må ikke stå som direktør eller stifte det… og et selskab skal have en direktør. Derfor kommer din far, mor, storesøster eller andet til at stå som direktør, mens du ejer selskabet.

Skal jeg komme med en personlig anbefaling, der udspringer ud fra mine egne erfaringer, så vil jeg anbefale dig, at du indsender en ansøgning til Statsforvaltningen, som vi gennemgik før.

 

Kasper Friis
Indehaver og stifter af Ehandelsbladet.dk og redaktør herpå. Stor interesse og kærlighed for e-handel og dets mange muligheder. Arbejder til daglig hos Friis Online.