kontakt@ehandelsbladet.dk
tirsdag, oktober 30, 2018
Video

Sådan skaber du en storsælgende animationsvideo

Dennis Kjærgaard

En animationsvideo er den hurtigste og enkleste måde at forklare dine kunder, hvilke fordele de får ud af at købe jeres produkter eller tjenester. Du skal ikke gå i detaljer, blot give dem et eksempel på en situation, som de kender og hvordan dit produkt eller din tjeneste kan løse det. Det er oftest nok til, at du øger chancerne gevaldigt for, at folk bliver kunder hos jer.

 

En god animationsvideo varer ikke mere end højst et minut, og evner alligevel at sætte folk så meget ind i, hvad det er jeres firma, jeres produkter eller jeres tjenester kan gøre for folk. Det gør den ved at bruge en velafprøvet formel, som er lige så gammel som reklamefilmen – og ved at tage udgangspunkt i kunden og ikke i jeres firma.

 

Så skal animationsvideoen virke efter hensigten, skal manuskriptet være knivskarpt og strippet for alle unødige detaljer. For på et minut har du maksimalt 120 ord til din rådighed. Så skip roligt alle marketingflosklerne og koncentrer dig om fortællingen og om at vise, hvad der er i det for kunderne.

 

Det handler om manuskriptet

Selv om det er selve animationerne, der fænger dem som seer animationsvideoen, er det vigtigste ved en sådan en video manuskriptet. Her er det især vigtigt, at manuskriptet tager udgangspunkt i din målgruppes situation og at det problem, som videoen lægger ud med, er et som målgruppen kan genkende og se sig selv i. For er udgangspunktet ikke relevant for dem som ser videoen, ser han eller hun den ikke til ende.

 

Er du smart, tager du udgangspunkt i nogle af de spørgsmål, som dine kunder oftest stiller dig eller de anvendelser, som de oftest bruger dine produkter eller tjenester til. Derved er der størst chance for, at videoen rent faktisk fanger deres interesse.

 

Vigtige overvejelser før du skriver manuskriptet

Det kræver naturligvis, at du kender din målgruppe godt og forstår, hvad det er for problemer, udfordringer, frygtscenarier eller drømme, de søger at løse med de produkter eller ydelser, som I sælger.

 

Som sagt har du eller dine sælgere sikkert allerede en masse viden om det. Men skal du forberede dig lidt mere eller bare være sikker på, at du har alle facetter med, før du sætter dig til at forfatte manuskriptet, kan du foretage en lille hurtig spørgeskemaundersøgelse.

 

Til dine eksisterende kunder kunne spørgeskemaet f.eks. indeholde åbne spørgsmål som:

 • Hvad var den vigtigste årsag til, at du begyndte at lede efter et produkt eller en tjeneste som vores?
 • Har du fundet andre anvendelser af vores tjeneste eller produkt, som du ikke lige havde opdaget på forhånd?
 • Hvad var din største bekymring omkring produktet eller tjenesten?
 • Var der noget omkring bestillingsprocessen, der undrede dig?

 

Du kan sikkert selv fortsætte listen. Udbyttet alene af de her fire spørgsmål er dog oftest nok til, at du får gode input til, hvilke situationer kunderne var i, da de begyndte at lede efter dit produkt. Det kan give dig en indgang til den situation, karakteren i din animationsvideo skal stå i, når videoen starter.

 

Samtidig får du noget at vide om, hvilke uventede bonusser produktet har givet folk – de kan også være relevante at få med, samt hvad de var mest bekymret omkring ved at købe det. Endelig får du også input til, hvad der eventuelt kan optimeres ved din bestillingsproces eller hvad der måske lige skal nævnes i den forbindelse i videoen.

 

Skabelonen til et godt manuskript

Vi har allerede været inde på nogle af de faktorer, du skal have fokus på i manuskriptet. Her få du den hemmelige skabelon til, hvordan vi skaber mange af de animationsvideoer, som du ser rundt om på nettet.

 

 1. Introduktionen – Start med en udfordring, et problem eller et symptom, som din målgruppe kan genkende fra deres hverdag og nemt kan sætte sig ind i. Husk at få hovedpersonens følelser omkring udfordringen/problemet/ønsket med – det øger både relevans og genkendelighed. Søg inspiration i spørgsmålet om, hvad der fik folk til at søge efter dine produkter.

 

 1. Giv dem løsningen – Forklar hvad løsningen på deres problem er og hvis du kun har vist de symptomer, som målgruppen oplever, så forklar også hvad problemet er. Det gør videoen dobbelt så interessant.

 

 1. Præsentér dit produkt eller din ydelse – I præsentationen skal du tage udgangspunkt i, hvordan produktet eller ydelsen kan løse den problemstilling, udfordring eller de symptomer, du beskriver i introduktionen.

 

 1. Fortæl dem hvilke andre fordele de får – Er der plads i manus, kan du også give dem nogle af de andre fordele, som produktet eller ydelsen giver dem. Tag eventuelt udgangspunkt i svarene på spørgsmålet om de anvendelser, folk ikke lige havde forudset.

 

 1. Fjern folks bekymringer og besvar deres indvendinger– Med udgangspunkt i svarene på, hvilke bekymringer folk havde ved at købe jeres produkter eller ydelser, kan du berolige folk omkring disse. Tag om muligt nogle social proffs med – ”10.000 brugere kan ikke tage fejl”, fortæl I er på TrustPilot eller lignende. Det skaber også troværdighed.

 

 1. Forklar hvordan de får fat i produktet eller ydelsen – Forklar hvordan de bestiller og medtag eventuelt de dunkle punkter, folk havde omkring bestillingsprocessen.

 

 1. Få folk til at handle – Afslut med et kort call to action, der får folk til at foretage sig det, du forventer af dem, efter at videoen er slut. Det behøver ikke nødvendigvis at være en opfordring til at købe. Er produktet dyrt eller kompliceret vil de oftest have mere lyst til at få flere informationer – og derfor virker det så bedre at afslutte videoen med at opfordre dem til at få det fremfor at trække dem hen til købsknappen.

 

 

Det kan være svært at få klemt det hele ned på 120 ord, hvis du skal holde animationsvideoen inden for et minut. Så prioritér dit manuskript og skær ind til benet. Slå eventuelt nogle af punkterne sammen (f.eks. 2 og 3 eller 6 og 7) – og lad være med at spilde ord på noget, der ikke er nødvendigt.

 

Find den rigtige speaker

Når manus er skrevet færdigt, bør du overveje, hvilken slags stemme der skal speake den. Lad være med at gøre det selv. En professionel speaker kan tilføje så meget mere pondus, troværdighed og opmærksomhed til manuskriptet, netop fordi vedkommende har stor erfaring med at speake eller måske ligefrem er skuespilleruddannet. Det koster faktisk ikke alverden, selv om det nok er noget dyrere at få speaket på dansk end på engelsk. For der er trods alt færre om buddet på dansk end på de store sprog.

 

Find de rigtige animatorer

Næstsidste skridt på rejsen mod en færdig animationsvideo er at finde nogen til at tegne animationerne. Her kan du enten vælge et professionelt firma, som ikke laver andet end animationsvideoer eller hyre en dygtig freelancer.

 

Troværdigheden og gennemslagskraften af din animationsvideo afhænger dog af kvaliteten. Dermed ikke sagt at vi nødvendigvis er ude i Pixar-kvalitet. Men tegningerne og stilen skal være i orden og ensartet hele vejen igennem og animationerne skal fungere og ikke hakke i det eller virke mærkelige.

 

Så her kan det oftest betale sig, at ofre pengene på et professionelt animationsvideofirma, der har lavet animationsvideoer og explainers for mange før dig.

 

Test og find frem til den rigtige version

Har du budgettet i orden, kan det være en god ide at få udviklet to eller tre forskellige versioner af animationsvideoen og så køre en split-test på, hvilken version der fungerer bedst. Det kan du gøre ved f.eks. at vise de forskellige version for forskellige besøgende på siden, eller vise skiftevis den ene eller den anden version for forskellige målgrupper på f.eks. Facebook eller andre steder, hvor din målgruppe kommer forbi.

 

Ud fra konverteringsraten for de forskellige versioner, kan du så finde frem til den bedste version og derefter køre ud med den til en større målgruppe. Så er du sikret den størst mulige effekt af din animationsvideo.

 

Opsummering

Skal du skabe en effektiv, sælgende animationsvideo, handler det i første omgang om at skrive det helt rigtige manuskript. Dernæst skal du finde en god speaker og nogle gode animatorer, samt gerne have råd til at lave forskellige versioner, for at finde den som konverterer bedst.

 

Her kan det oftest betale sig at hyre et firma med erfaring i at producere netop animations- eller explainervideoer. Det koster lidt mere end at stå for produktionen selv. Men til gengæld er du sikker på, at resultatet bliver topprofessionelt og i orden.

 

Dennis Kjærgaard
Dennis Kjærgaard, 37 år, bosat i Thailand og er direktør samt medstifter af animationsfirmaet Animation Mu CO., LTD. 10 års erfaring med online markedsføring og de seneste 4 år med fokus på markedsføring og konverteringsoptimering med video.