Norge og moms – en hurtig gennemgang

Posted by Redaktør on
Norge og moms – en hurtig gennemgang

Hvis du er erhvervsdrivende, skal du højest sandsynligt betale moms. I Danmark er reglerne således, at du som erhvervsdrivende skal betale moms af varens, eller ydelsens, pris. Dog med enkelte undtagelser. Men hvordan er reglerne så, hvis du skal eksportere varer til Norge? I denne artikel gennemgås reglerne for norsk moms kort. Men hvis du vil læse mere om Norge og moms, kan du klikke ind på www.timevat.com

Hvad er moms? 

Moms er egentlig en forkortelse for meromsætningsafgift. Nogle kalder det også for merværdiafgift. Uanset hvad du vælger at kalde det, er det en offentlig afgift, som bliver beregnet ud fra, hvad varen eller ydelsen har kostet. Momssatsen, i både Danmark og Norge, er i skrivende stund på 25% af varens, eller ydelsens, pris.  

Husk, at Norge ikke er en del af EU 

Selvom Norge geografisk, og kulturelt, ligger tæt på os, er det værd at huske, at de altså ikke er med i EU. Når du som dansk erhvervsdrivende sælger varer, eller ydelser, til virksomheder i andre EU-lande, skal du som udgangspunkt ikke opkræve dansk moms. I stedet skal køberen i det pågældende land selv beregne og betale moms i det EU-land, hvor virksomheden befinder sig. Da Norge ikke er en del af EU, gælder disse regler altså ikke for handel med Norge. 

Norge og moms 

Når du handler med Norge, skal du derfor forholde dig til de regler, som gælder for handel med lande uden for EU. Disse lande kaldes også for 3. lande. Når du handler med et 3. land, som Norge, er der forskellige regler for moms. Disse afhænger af, om du sælger til en privatperson eller en virksomhed. Ligesom det også afhænger af, om du sælger varer eller ydelser.  

Når du sælger varer til Norge 

I 2020 indførte det norske Stortinget nye momsregler for importvarer. Formålet med dette var at skabe mere lige vilkår mellem Norges egne e-handel virksomheder, og så de udenlandske e-handel virksomheder. Ændringen betyder, at bagatelgrænsen for momsbetaling på importvarer blev flyttet fra 350 NOK (inkl. fragt og forsikring) til 0 NOK. Der er med andre ord ikke længere mulighed for at opnå norsk momsfrihed, når du sælger varer til Norge.   

Vat on E-Commerce – VOEC 

Afskaffelsen af muligheden for et norsk, momsfrit salg kaldes for Vat on E-Commerce. Den trådte i kraft d. 1. april 2020. Som sælger har du nu mulighed for at beregne, og opkræve, den norske moms ved salget. Derudover kan du også afregne kvartalvis med de norske skattemyndigheder. Ordningen gælder enkeltforsendelser med en værdi på under 3.000 NOK pr. vare. Dette beløb er eksklusiv fragt og forsikring, og varen skal i øvrigt være solgt til en privatperson i Norge. Husk i øvrigt, at grænsen er pr. vare – ikke pr. ordre. 

Varer over 3.000 NOK 

Hvis du sælger en vare, der koster mere end 3.000 NOK, skal du stadig betale moms og told, når varen ankommer til Norge. Derudover vil der sandsynligvis også blive opkrævet et fortoldningsgebyr for selve håndteringen af både moms og told. Hvis din virksomhed omsætter for mere end 50.000 NOK årligt i Norge, skal du også stadig momsregistrere dig i Norge. Hvis du kun sælger til Norge engang imellem, er det derfor en god idé, hvis du lader dig registrere under VOEC-ordningen. Husk også til slut, at hvis du sælger ydelser til Norge, gælder der andre regler for dig.