Tatami måtter til hjemmet

Posted by Redaktør on
Tatami måtter til hjemmet

Tatami måtter kan man bruge til forskellige formål i hjemmet. De her et diskret udtryk, som passer godt ind uden at vække opsigt. Det kunne for eksempel være i et minimalistisk hjem med rene linjer. Med hvad er egentlig en tatami måtte?

Isolerende egenskaber

En tatami måtte er en japansk måtte, som er lavet af risstrå. I Japan er måtterne så grundlæggende en del af hjemmet, at rummenes størrelse nogle gange måles i hvor mange tatami måtter, der kan ligge på gulvet i det pågældende rum. Måtterne er cirka 5 centimeter tykke og hårde i forhold til et gulvtæppe, men alligevel fleksible i forhold til eksempelvis et trægulv. De har isolerende effekt både med hensyn til lyd og temperatur. Derfor er det oplagt at bruge dem til at sove på, og det er også det, de fleste mennesker bruger dem til i den vestlige verden. Her bruger man måtterne som et slags underlag, og så lægger man sin almindelige madras ovenpå. Om vinteren når der er koldt udenfor, isolerer måtten for kulden, mens den om sommeren virker afkølende. Og det er jo ret genialt. Dog skal det siges, at der skal luftes ud under måtten for at forhindre dannelsen af mug. Til gengæld hjælper måtten med at rense luften, idet den optager carbondioxid. For dem som døjer med for høj eller for lav luftfugtighed i boligen er der ligeledes godt nyt. Tatami kan optage såvel som afgive fugt, så luftfugtigheden i hjemmet føles behagelig konstant. Fugtig luft er især et problem i de nyere huse, som er så tætte, at der ikke kommer særlig meget luft hverken ind eller ud, hvilket stiller krav til den daglige udluftning.

Hyggekrog til de små

Et oplagt sted at bruge en tatami måtte er på et uopvarmet gulv. Der er trods alt en hel del hjem, hvor der ikke er gulvvarme, og har man små børn, kan gulvet nemt føles koldt. Her er det smart med en måtte, som kan isolere for kulden nede i den højde, hvor kulden bedst kan mærkes. De fleste mennesker tænker slet ikke over, hvor koldt der er nede på et uopvarmet gulv, før de selv sidder der med et lille barn, der sagtens kan bruge lang tid dernede hver dag. Her er det oplagt med et behageligt underlag, der føles blødt at gå på, men samtidig er så tilpas hårdt, at man også godt kan bygge med legoklodser på det. Man behøver ikke plastre hele sit hjem ind i tatami måtter, men de kan bruges til at skabe et hyggehjørne med til de børn, som leger meget på gulvet. Det kan være et bestemt sted i køkken eller alrum, hvor børnene måske allerede har noget legetøj stående. Og når børnene er så store, at de ikke længere opholder sig nede i gulvhøjde det meste af tiden, kan man fjerne måtterne igen. Man kan eventuelt bruge dem til overnattende gæster, hvis de ikke er helt slidt ned inden da, og når man ikke har måtterne i brug, kan man stille dem på højkant, så de ikke fylder så meget.